05.05.2022.
Roku higiēnas ievērošana ir ļoti svarīgs pasākums vairāku infekcijas slimību, piemēram, augšējo elpceļu un akūto zarnu infekciju profilaksē. Ikdienā patogēnie jeb sliktie mikroorganismi ar nemazgātām rokām var tikt pārnesti uz dažādiem priekšmetiem un virsmām, piemēram, durvju rokturiem, telefonu, ēdienu, lifta pogām u.c. Pieskaroties acīm, degunam, mutei vai ēdot ar nemazgātām rokām, mikrobi var nokļūt cilvēka organismā, izraisot dažādas saslimšanas.
Tieši roku mazgāšana ar ziepēm un tīru ūdeni nodrošina mikroorganismu izplatības ierobežošanu. No tā, cik pareizi un bieži tiek mazgātas rokas, ir atkarīga gan paša, gan citu cilvēku inficēšanās novēršana. Pareizas roku mazgāšanas soļi:
- jāsaslapina rokas un apakšdelmi zem tekoša ūdens strūklas;
- jāpārklāj rokas ar ziepēm (tikai ar tīru ūdeni rokas nevar pilnībā nomazgāt. Ziepes, atšķirībā no ūdens, satur aktīvās vielas, kuras nomazgā gan redzamos netīrumus, gan arī neredzamos mikroorganismus);
- vismaz 20 sekundes enerģiski jāieziepē visas roku virsmas tā, lai veidojas putas (jo ilgāk rokas tiek ziepētas, jo vairāk mikroorganismu tiek nomazgāti);
- ziepēšanas laikā, kārtīgi no visām pusēm jāberž plaukstas, pirkstu starpas, pirkstu gali pretējās rokas delnās, abu plaukstu virspuses, abi īkšķi pretējās rokas delnās un vietas zem nagiem;
- rokas jāskalo vismaz 10 sekundes zem tekoša ūdens strūklas;
- rokas kārtīgi jānosusina vienreizlietojamā papīra dvielī, tīrā auduma dvielī vai jānožāvē zem elektriskā roku žāvētāja (rokas kārtīgi jānosusina, jo pie mitrām rokām mikroorganismiem ir vieglāk pieķerties);
- ārpus dzīvesvietas pēc roku mazgāšanas ar roku regulējamu ūdens krānu ieteicams aizgriezt ar papīra dvieļa palīdzību vai elkoni;
- papīra dvielis jāiemet atkritumu tvertnē, nepieskaroties tvertnei ar rokām.
Šogad Pasaules roku higiēnas dienas ietvaros SPKC speciālisti ir izstrādājuši informatīvu video par pareizu roku mazgāšanu.
Vairāk informācijas par roku higiēnu atrodams ŠEIT. Aicinām iepazīties arī ar citiem SPKC speciālistu izstrādātajiem materiāliem: