Vasara ir piemērots laiks, kad mainīt savus ēšanas paradumus. Jūnijā nogatavojas pirmās zemenes, piemājas dārziņos ienākas pirmie pašu audzētie dārzeņi, augļi un ogas, pļavās var ievākt zāļu tējas, kuras vēlāk baudīt aukstākajos gada mēnešos.
Lai palīdzētu saprast, kas tad īsti ir veselīgi ēšanas paradumi, 21.jūnijā Ādažu Vēstures un mākslas galerijā interesentiem bija iespēja apmeklēt bezmaksas lekciju par veselīgu uzturu, ko pasniedza uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva. Lekcijas laikā tika runāts par sabalansēta uztura nozīmi, ar kādām produkta grupām var uzņemt nepieciešamās uzturvielas. Tika stāstīts par šķidruma nozīmi un zāļu tēju dažādo ietekmi uz cilvēka organismu. Uztura speciāliste skaidroja, kā savā ikdienā attīstīt veselīga uztura gatavošanas paradumus un kā pie tiem pieturēties.
Lekcijas dalībnieces kopā ar uztura speciālisti pagatavoja divus veselīgus ēdienus. Kā pirmais ēdiens tika gatavoti dārzeņu un pākšaugu salāti. Tika demonstrēts, kā tik bieži lietoto majonēzi var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu, kam pievienotas sinepes un ķiploki. Kā otrais ēdiens tika pagatavots zemeņu un rupjmaizes kārtojums, ar kura palīdzību tika parādīts, ka saldo ēdienu var pagatavot tam nepievienojot cukuru. Paralēli ēdiena gatavošanai tika veidota diskusija, kuras laikā dalībnieces uzdeva dažādus interesējošos jautājumus. Pēc lekcijas dalībnieces atzina, ka ieguva jaunas zināšana un jau gaida nākamo šāda veida pasākumu!
Paldies uztura speciālistei Svetlanai Aleksejevai par to, ka dalījās savās zināšanās un pieredzē ar mums!
Aktivitātes īstenotas projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Ādažu novadā”, Nr. Nr.9.2.4.2/16/I/001, ietvaros.